In de strijd tegen het wassende water heeft Nederland een eeuwenoude traditie opgebouwd met het aanleggen en verhogen van dijken. Maar het kan ook anders. Op de InfraTech presenteert de provincie Groningen een dubbele dijk, een uniek project dat zich kenmerkt door een innovatief concept dat voor het eerst in ons land op de proef wordt gesteld.
Het idee is vergelijkbaar met Ruimte voor de Rivieren. Bouw achter de zeedijk bij de Eems een tweede dijk. Met daartussen een bijzonder gebied van ongeveer 37 hectare dat onder invloed komt te staan van eb en vloed. Hier bezinkt het slib en ontstaat niet alleen nieuwe natuur maar krijgt de landbouw ook een investeringsimpuls met de teelt van zilte gewassen en aquacultuur zoals zeewierteelt.
Een dubbele dijk in deze vorm was nooit verder dan de tekentafel gekomen, totdat in Groningen het besluit viel om er een pilot van te maken en het ook echt te gaan doen. De dijken zijn inmiddels door het waterschap aangelegd en vanaf zomer 2025 is de provincie zover dat er twee duikers zijn ingebouwd, die het zeewater doorlaten en het tussenliggende gebied zo tot ontwikkeling doen komen. In het zuidelijke gedeelte is ruimte voor natuurontwikkeling. In het gebied daarboven vinden experimenten plaats met aquacultuur. De provincie Groningen is niet alleen opdrachtgever voor de bouw van deze duikers maar begeleidt ook de exploitatie van dit bijzondere gebied tussen de twee dijken.
Proeftuin
Het project Dubbele Dijk is een proeftuin die zijn weerga niet kent in Nederland. De provincie Groningen trekt er 20 jaar voor uit om de resultaten van deze alternatieve aanpak in kaart te brengen. Die tijd is nodig om de ontwikkeling van producten als zeewier een kans te geven. Ook moet antwoord worden gegeven op de vraag hoe zoveel mogelijk slib uit de Eems kan worden onttrokken en hoe dit kan worden toegepast. Het gebied tussen de twee dijken is namelijk een interessante bron voor kleiwinning en met die zeeklei kunnen weer dijken en landbouwgrond worden opgehoogd.
Op de InfraTech kunnen bezoekers met eigen ogen zien dat, ook als het gaat om deze bijzondere combinatie van dijkversterking en gebiedsontwikkeling, er niets boven Groningen gaat.
De provincie Groningen voert dit proefproject uit samen met waterschap Noorderzijlvest