Hoe krijg je het voor elkaar dat binnen vijf jaar ecologisch bermbeheer langs honderden kilometers weg en vaarweg een feit is? Provincie Zuid-Holland geeft daar op InfraTech een inspirerende presentatie over. Inclusief een bijzonder aanbod: via een QR code stelt de provincie al haar informatie beschikbaar, van beleidsnotities tot aan maaitekeningen en communicatieplannen.
De aanpak van Zuid-Holland is opmerkelijk vanwege de projectmatige aanpak. In samenwerking met de buitendienst zijn in het eerste jaar pilots gedraaid met oefenwegen. Zo zijn de eerste maaitekeningen aangepast, uitgaande van het ecologische principe: kort wat moet, lang wat kan. Met deze ervaringen uit de praktijk zijn vervolgens de contracten aangepast en is het maaibeheer bijgesteld via de eerste aanpassingen in de rayons naar een uitrol over de gehele provincie.
Veiligheid en communicatie centraal
Zuid-Holland besteedde veel aandacht aan veiligheid en communicatie, zowel intern als extern met stakeholders langs de weg. Van belang voor een goede uitleg welke plant je wel of niet laat staan. Door de lijnen met de buitendienst kort te houden, konden aan de hand van meldingen de maaitekeningen ook goed actueel worden gehouden. Het onderwerp ging door deze interactieve aanpak ook echt leven bij de medewerkers die buiten het uitvoerende werk doen.
Het complete werkproces stelt Zuid-Holland beschikbaar aan wegbeheerders. Een aanrader voor bezoekers van de Provincieboulevard op InfraTech 2023, die meer werk willen maken van ecologisch bermbeheer!
Bezoek de Provincieboulevard op Infratech 2023!
Op 17-20 januari 2023 geven de twaalf Nederlandse provincies een unieke kijk in de keuken op de InfraTech beurs in Rotterdam Ahoy. De Nederlandse provincies behoren tot de grootste infra-opdrachtgevers. Het spreekt daarom voor zich dat zij met een gecombineerde stand op de InfraTech 2023 aanwezig zijn. Dagelijks kunnen bezoekers op de Provincieboulevard terecht voor een ontmoeting met deskundigen, vertegenwoordigers en contactpersonen van de provincies.